Almost Famous

Regissören Cameron Crowe ligger bakom dramafilmen Almost Famous från 2000 som handlar om en tonåring med drömmar om att bli rockjournalist. Skådespelaren Patrick Fugit spelar huvudrollen som den 15-årige William Miller från San Diego. Han lever för att skriva om rock där framför allt kända band och spelningar väcker hans intresse. Han jobbar hårt för att få sina alster publicerade i olika musiktidningar. Filmen har en biografisk koppling då regissören Cameron Crowe under sin tonårstid var med om det som huvudpersonen i filmen upplever.

Turné med Stillwater

Tidningen Rolling Stone får upp ögonen för honom i tron om att han är äldre än vad han i själva verket är. William får möjlighet att skriva en artikel om bandet Stillwater och han följer med dem på turné. På resan träffar han Pennie Lane, som spelas av Kate Hudson. Hon är en av bandets groupies men hävdar bestämt att hon endast är intresserad av musiken. Med den självbiografiska känslan i ryggsäcken förmedlar rockbandet en verklig känsla av hur det kunde gå till 1973 på rökiga turnébussar, i svettiga replokaler och backstage på fullsatta arenor där bandet ger järnet på scenen. Det förekommer precis lika mycket rock, sex och droger som man skulle kunna föreställa sig. Många scener i filmen bygger på verkliga händelser som regissören var med om när han turnerade med det världsberömda bandet Led Zeppelin.

Musiken

Känslan av att få vara med om någonting som faktiskt har hänt är ständigt närvarande i filmen som är trovärdig på alla sätt. Publiken får uppleva 1970-talets rockscen när den var som bäst. Med ett soundtrack bestående av bland annat David Bowie, Simon & Garfunkel, The Beach Boys, Led Zeppelin och Rod Stewart kan det i princip inte bli annat än rätt. Även det fiktiva bandets originallåtar som skrevs specifikt för filmen är riktigt bra. Filmen är helt klart sevärd och handlingen känns både genomarbetad och genuin.

Det enda elementet som lämnas öppet för kritik och som inte känns riktigt trovärdigt är uppfattningen man får av Williams mamma, Elaine Miller, som spelas av Frances McDormand. Hon är överbeskyddande och vill helst att sonen ska skaffa sig ett lugnare, säkrare och tryggare yrke. Som förälder kan man sympatisera med viljan att beskydda men rollen som den utspelar sig i filmen känns överspelad. Romansen mellan William och Pennie väger dock upp det hela och ger handlingen en känsla av härlig nostalgi som alla som har varit tonåringar förstår.