A Star is Born

År 2018 släpptes musikalfilmen A Star is Born som mottogs med öppna armar även om det faktiskt var fjärde versionen av samma berättelse. I bland annat Expressen kan man läsa filmrecensionen från samma år där betyget blev fyra getingar av fem möjliga. Bradley Cooper har både regisserat och producerat filmen. Han spelar dessutom en av huvudrollerna som den kände rockartisten Jackson Maine. Lady Gaga spelar Ally Campana, en ung och vacker barsångerska som får kämpa för att slå igenom.

Osannolik kärlekshistoria

Lady Gaga lyckas på ett briljant sätt lämna sitt eget kändisskap bakom sig och leverera en mycket avskalad, naken och trovärdig rolltolkning som går rakt in i hjärtat på publiken. Kärlekshistorien mellan Ally och Jackson är både skör och vacker på samma gång. Första gången de träffas har Jackson precis lämnat arenapubliken bakom sig efter den senaste konserten och han är på jakt efter en anonym drink i nattvimlet när han råkar hamna på en fullsatt dragklubb. Där möter han Ally som är den enda kvinnan på klubben. Hon levererar en ärlig tolkning av Edith Piafs La Vie en rose som lyckas tränga igenom den alkoholdimmiga sorgen och nå fram till Jacksons hjärta. Ally är underdogen som möter stjärnan. Hon har kämpat på barer och klubbar för att någon ska lägga märke till hennes talang men hon var aldrig tillräckligt attraktiv. Istället för att leva på sin röst får hon slita som servitris och dela hus med sin pappa. Jackson har dock upptäckt det uppenbara. Han har blivit förälskad i den unga kvinnan och är fast besluten att hjälpa henne att slå igenom.

Motsatser

Jackson lyckas slutligen övertala Ally att uppträda med honom på scen. Han överrumplar henne och tillsammans framför de filmens soundtrack Shallow. Den kvällen de träffades sjöng Ally delar av den här låten för honom och rörde hans själ. Han insåg att hon var en sällsynt och ärlig person som förtjänade en chans att lyckas. Tyvärr brottas Jack med ett svårt alkoholmissbruk och övergrepp från barndomen. Cooper gör en fantastisk rolltolkning av den medelålders stjärnan med ett krossat hjärta och en bruten självkänsla. Han söker närhet och kan samtidigt inte hantera den. När Allys stjärna börjar stiga dalar hans egen i allt snabbare takt. När Jacks missbruk eskalerar glider de allt längre ifrån varandra. När utomstående krafter börjar blanda sig i inträffar det oundvikliga. Nära filmens upptakt är rollerna ombytta och den tidigare rockstjärnan sitter hemma och väntar på bilen som ska ta honom till Allys premiärkonsert. Jack dyker dock aldrig upp och när Ally förstår vad som har hänt är det försent att göra något åt det. Filmen bjuder på en fantastisk kärlekshistoria med storslagen musik. Som åskådare går det inte att värja sig för berättelsens sprängkraft. Det gäller att ha gott om näsdukar till hands.