8 Mile

Eminem spelar huvudrollen i filmen 8 Mile från 2002. När filmen släpptes spekulerade många i frågan om det hela egentligen var en självbiografi. Artisten Eminem har många gånger själv fått svara på frågan i olika intervjuer och svaret är att filmen inte är självbiografisk. Den kan dock spegla livet som artisten levde. Det är Eminem själv som har skrivit filmens soundtrack och för låten Lose Yourself fick han en välförtjänt Oscar.

En delad stad

Filmen handlar om den unge rapparen Jimmy Smith Jr som kallar sig B-Rabbit. Jimmy bor i Detroit på 1990-talet och lever ett fattigt liv där han jobbar på fabrik och drömmer om ett framgångsrikt liv som rappare. Livet i staden är hårt och den är segregerad. Filmen har fått sitt namn från den väg som delar samhället i en vit stadsdel och en svart stadsdel. Vägen heter 8 Mile Road. Jimmy utsätts för en annan typ av utanförskap där det är svårt att ta sig fram som vit i rappvärlden och han kämpar med både självkänsla och självförtroende. Tillsammans med sina vänner rappar han ofta mot ett annat gäng och filmen kulminerar när han ställer upp i en rapptävling och oväntat tar hem segern.

Revansch

Livet med en alkoholiserad mamma och en våldsam styvpappa påverkar även hans lillasyster och han lever ett liv där han kan hämta en hel del inspiration till sina låttexter. Filmens absoluta toppscener kommer på den lilla klubben som kallas The Shelter. Här kommer Jimmy bort från den trånga lilla husvagnen, bråken med mammans pojkvän och fabrikens slit. Här kan han vara den han egentligen är och det är inte en vit kille som försöker spela svart utan en kille som vill få lov att vara sig själv. När han tar hem segern i tävlingen vet samtliga att han är den ende som faktiskt kommer att ta sig från ghettot och göra verklighet av sina drömmar. Eminem, som egentligen heter Marshall Mathers, behövde inte gräva alltför djupt för att göra rollen rättvisa. En sak är dock något förvånande och det är hur en tuff rappare med attityd kommer på att kalla sig B-Rabbit. Än mer förvånande är att hela ensemblen känner att det är ett passande namn som kan associeras med såväl vuxenleksaker som gulliga små kaniner.