School of Rock

När det gäller komedier som handlar om musik och konserter har filmen School of Rock från 2003 en självklar plats. Här är det klassisk rock som gäller och inget annat kan få omgivningen på bättre humör än en riktigt rivig rocklåt.

Jack Black

Den amerikanske komikern Jack Black spelar huvudrollen som den mediokre sångaren Dewey Finn som i filmens inledning befinner sig mitt i en konsert med sitt rockband. Dewey själv tycker att spelningen går hur bra som helst och kastar sig entusiastiskt rakt ut i publikhavet för en klassisk stagedive, men publiken är inte lika imponerad. Samma dag får han sparken från bandet och rumskompisen Ned Schneebly kräver att han ska börja bidra till hyran. Det är dags för Dewey att hitta ett jobb. Han gör några fruktlösa försök när telefonen plötsligt ringer hemma i lägenheten. Det är rektor Rosalie Mullins från Horace Greenskolan som vill ha tag på Deweys rumskompis. Det gäller ett vikariat som musiklärare och Dewey låtsas vara Ned för att få jobbet. Filmen bjuder på en hel del skratt och roliga scener där Jack Blacks unika humor och minspel verkligen kommer till sin rätt. Filmen byggs upp kring hans personlighet och utan honom hade det helt enkelt blivit en helt annan film. Den internationella sökmotorn IMDb innehåller en hel del information om både filmen och skådespelarna som bland annat inspirerade en tv-serie med samma namn som sändes mellan 2016-2018.

Rock

Dewey Finn hamnar på detta sätt på en finare privatskola i en klass med fyror som visar sig ha betydligt mer musikalisk begåvning än någon hade kunnat ana. Eftersom Dewey inte är någon konventionell lärarvikarie är det inte heller tal om någon vanlig undervisning. De tråkiga instrumenten byts ut mot rockvarianter och eleverna får bekanta sig med ämnet rock. Dewey befinner sig nu i sitt rätta element och klassen bildar tillsammans bandet School of Rock. Eleverna inspireras av lärarvikariens engagemang och han lyckas få dem att plocka fram sin musikalitet och verkligen leverera.

Musikundervisningen tar över all annan undervisning och eleverna övar stenhårt. Dewey har övertygat dem om att bandet ska vara med i den lokala tävlingen Battle of the Bands. Alla är inriktade på att ta hela tillställningen med storm, vinna tävlingen och bjuda på en oförglömlig konsert. Det hela pågår dock utan vare sig föräldrarnas eller rektorns vetskap. Frågan är vad som händer när sanningen om vad de håller på med hela dagarna kommer fram. Får Dewey behålla jobbet när rektorn upptäcker att han varken är Ned Schneebly eller har någon erfarenhet av läraryrket? De vuxna har dock underskattat eleverna och de är mycket förtjusta i Dewey. Aldrig tidigare har en lärare engagerat sig så i deras undervisning och verkligen ansträngt sig för att få dem intresserade och hitta varje elevs unika talang.