En värsting till syster

Den svenska sajten Moviezine har både recensioner, nyheter och information om den amerikanska musikalfilmen En värsting till syster från 1992. De flesta har hört talas om eller känner till Whoppi Goldberg som spelar huvudrollen som nattklubbssångerskan Deloris Van Cartier.

Vittne

När Deloris råkar se pojkvännen och maffiabossen Vince LaRocca (Harvey Keitel) avrätta en tjallare får hon hjälp av polisen att gömma sig i ett nunnekloster. Här lever hon under förklädnad i ett vittnesskyddsprogram som syster Mary Clarence i ett slitet kloster någonstans i San Fransisco. Abbedissan går motvilligt med på planerna eftersom det visar sig att Deloris gått i katolsk skola som barn och för att det fattiga klostret får pengar för besväret.

Klosterkören

Det blir naturligtvis inte helt lätt för Deloris att passa in i klosterlivet. Hon är helt enkelt inte van att inte få röra sig så fritt som hon vill och inte heller vid att leva ett inrutat liv där bönen tar stor plats. De komiska elementen lockar till skratt när Deloris rymmer för att gå på en lokal bar men åker fast tillsammans med nunnorna Mary Robert och Mary Patrick som har följt efter henne i smyg. Abbedissan tvingar henne att vara med i klosterkören som straff för tilltaget. Äntligen hittar Deloris ett område där hon faktiskt kan göra skillnad och själv kan få utlopp för ett intresse. Hon kan nämligen både sjunga och sätta ihop en härlig show.

Inför den första söndagsmässan har kören tränat in en ny tolkning av en sakral psalm där den traditionella sången plötsligt skiftar till en färgstark och rockig gospeltolkning. Abbedissan blir förfärad, men Biskop O’Hara är nöjd eftersom tilltaget lockar besökare till mässan. Deloris passar på att övertala honom att nunnorna ska få rensa upp i området vilket gör deras inrutade liv mer intressant. Nästa söndagsmässa blir ännu mer uppmärksammad då nunnorna river av en riktig konsert som till och med bevakas av media, vilket nästan avslöjar Deloris täckmantel. Självaste påven har nu hört talas om nunnornas framgångar och vill personligen besöka nästa mässa. Vince har dock utfärdat en belöning till den som hittar Deloris och en läcka inom polisen har avslöjat var hon finns. Deloris liv är i fara och abbedissan blir tvungen att berätta sanningen för de andra nunnorna när Deloris blir kidnappad. Frågan är om kören överhuvudtaget kommer att sjunga för påven och om Deloris klarar livhanken.