Bohemian Rhapsody

Freddie Mercury och bandet Queen är föremålet för den biografiska musikalfilmen Bohemian Rhapsody från 2018. Rami Malek spelar huvudrollen som den ikoniske sångaren Freddie som egentligen hette Farrokh Bulsara och kom från Indien. Filmen hyllar bandet, sångaren och deras fantastiska låtar men den har kritiserats för att vara alltför tillrättalagd. Bland annat lämnas Freddies sjukdomstillstånd helt utanför handlingen och hans extraordinära personlighet uppfattas som betydligt mer färglös än den i själva verket var.

Live Aid-konserten

Man har valt att koncentrera filmens handling till den mycket berömda konserten Live Aid som gick av stapeln 1985. Här får filmens Queen framföra bandets absoluta klassiker men varken We Will Rock You eller We Are The Champions lyfter nämnvärt utan faller ganska platt trots att skådespelarna sjunger och rör sig på ett sätt som imiterar bandet till perfektion. Det framgår dock med all önskvärd tydlighet att en talang som Freddie Mercurys inte låter sig kopieras. Magin uteblir helt enkelt. Faktum är att Live-Aid var bandets comeback efter Freddies försök att skapa sig en solokarriär. Bandet från London bildades nämligen redan 1970 och tog sig fram till topplistorna den långa och hårda turnévägen.

Utanförskapet

Utanförskapet som var ett utmärkande drag hos Freddie Mercury berodde inte bara på hans homosexualitet eller det faktum att han hade AIDS, utan det grundade sig i att han var invandrarkillen från Indien som kom till England som 16-åring. Han kände sig inte hemma någon annanstans än på scenen som han intog med en sällan skådad självsäkerhet. Många kunde med andra ord känna igen sig i hela bandets berättelse. De delade utanförskapet med miljontals människor över hela världen. Filmen berättar Queens historia men glöden fattas.