Välj rätt vin till matlagningen

Det finns mängder med guider på nätet som berättar vilket vin du ska välja till fisk, till rött kött, till förrätt eller till dessert. Det finns däremot färre guider som berättar vilket vitt vin du ska satsa på när du vill använda vin i din matlagning.

Det finns flera fördelar med att använda vin i matlagningen, men när det kommer till vitt vin är det den fräscha syrligheten som man vill komma åt. Det finns mängder med vita viner som du kan välja mellan i matlagning eller i glaset och som doftar ljuvligt av allt från jasminblomma till päron och äpple. Hos Vinoteket kan du dessutom beställa hem vin online och få det levererat direkt till din dörr.

Vitt vin till maten – så ska du tänka

När vi talar om vitt vin till maten menar vi inte vilken sorts vin du bör fylla glaset med. Här har vi istället tittat på vad det är för vin du ska satsa på om du vill laga en krämig risotto, tillaga musslor på bästa sätt eller laga en smakrik fisksoppa med vin.

  • Vill du marinera kött, t.ex. kalv, i vitt vin rekommenderas ett torrt vin utan sötma. Satsa istället på ett vin som har hög fruktsyra. Perfekt även för kyckling!
  • Är det risotto som står på menyn kan du välja ett torrt vin med lätt fräschör. Detta gäller även för dig som vill tillaga goda såser med vin i.
  • Att tillaga musslor i vitt vin är en riktig klassiker. Friskt och fruktigt är det som gäller, förslagsvis ett vin som är tillverkat på muscadet.