Minskningen av cigaretter i Hollywood

Det har nog inte undgått någon att cigaretter i Hollywood-filmer historiskt har framställts snedvridet, för att uttrycka det milt. Allt från mafiosos och knarkkungar, till dygdiga kvinnor, har filmats med cigaretter i munnen för att framhäva någon slags elegans.

I dag är det inte riktigt på det sättet. Många anser att det beror på att folk helt enkelt blivit mer utbildade kring riskerna. Att det finns fler alternativ och behandlingar för att sluta röka cigaretter är en annan anledning. Produkter som till exempel One Vape är ett allt vanligare sätt att trappa ned, utan att behöva använda läkemedel eller andra produkter.

Lever vidare i historiska filmer och tv-serier

Cigaretter är så klart inte helt utplånat ur Hollywood-filmer och annan populärkultur. Men det har definitivt blivit mindre. Framför allt är det i dag filmer som utspelas förr i tiden. Serier som Peaky Blinders och Stranger Things hade exempelvis inte varit lika realistiska om cigaretter magiskt försvann. I en film om Johnny Cash liv, en man som började röka vid 12 års ålder, hade det varit en ren förvrängning av historien.

Vad vi alla kan vara glada åt, är att filmer som utspelas i nutid, inte längre har ett överflöd av cigaretter. Kanske kommer vi ser mer One Vape än cigaretter ett tag framöver, och kanske till och med bara se cigaretter i filmens värld i framtiden.