Walk the Line

I denna biografiska musikalfilm får publiken följa Johnny Cash från barndomen och hela vägen till de musikaliska framgångarna inom countrymusiken. Flera av hans förhållanden, viktiga låtar och populära spelningar samt turnéer passerar revy. Reese Witherspoon spelar hans livs kärlek June Carter. Den amerikanske skådespelaren Joaquin Phoenix gör en fantastisk rolltolkning av sångaren och låtskrivaren Johnny Cash i filmen Walk the Line från 2005.

Countrylegend

Countrylegenden själv godkände till och med filmen innan han gick bort. Filmens regissör James Mangold har baserat den på en rad intervjuer med både Johnny Cash och June Carter. Båda gick bort 2003. Paret hann till och med få reda på och godkänna de skådespelare som skulle komma att porträttera dem i den kommande filmen som de aldrig skulle få se. Filmen har också i efterhand fått god kritik framför allt när det gäller Joaquin Phoenix tolkning och nära likhet med originalet, både när det gäller rösten och utseendet.

Musikaliskt arv

Särskilt fängslande är det att följa med Johnny Cash i början av hans långa och produktiva karriär. År 1950 tar han värvning inom det amerikanska flygvapnet och posteras i Västtyskland. Här köper han en gitarr för att fördriva tiden och skriver bland annat den välkända låten Folsom Prison Blues. När han återvänder från sin tjänstgöring har han ännu inte träffat June utan gifter sig med flickvännen Vivian Liberto, som spelas av Ginnifer Goodwin. Cash lever familjeliv och försörjer sig som dörrförsäljare tills han en dag får syn på en inspelningsstudio. Han bestämmer sig för att sätta samman ett band. Detta ledde till skivkontraktet som i sin tur gjorde att han hittade June Carter och föll handlöst för henne. Detta blir upptakten till den livsomvälvande kärlekshistorien som också kantas av otrohet och missbruk. Mitt i alltihop finns singer-songwritern Johnny Cash vars musikaliska arv skulle komma att gå till historien.