Sånger från Manhattan

År 2013 kom musikalfilmen Sånger från Manhattan där Kiera Knightley spelar huvudrollen som den unga singer-songwritern Gretta. Liksom många andra unga hoppfulla talanger flyttar hon till staden som aldrig sover för att söka lyckan tillsammans med pojkvännen Dave. När han landar ett skivkontrakt lämnar han henne åt sitt öde för att följa sina egna drömmar.

Barsångerska

Gretta kämpar på för att klara hyran och tar olika gig på barer runt om i staden. En dag råkar musikproducenten och skivbolagsbossen Dan Mulligan, som spelas av Mark Ruffalo, höra henne sjunga på en lokal bar dit han har tagit sig för att dränka sina sorger. Han är ifrågasatt på arbetet och äktenskapet håller på att falla sönder. När han hör den unga kvinnans röst och ser hennes potential börjar ett nytt kapitel för dem båda. Mer information om regissör och inspelningsplatser går att hitta på Google där det också finns tips på andra filmer som handlar om att slå igenom i New York.

Manhattan som studio

När skivbolaget inte vill satsa på Gretta bestämmer sig Gretta och Dan för att spela in en egen skiva tillsammans där de använder hela Manhattan som studio och spelar in de olika låtarna där de känner för. Orkestern består förutom Gretta på gitarr av andra musiker som duon har plockat upp från gatan. Handlingen berör och känns trovärdig när denna egenhändigt ihopsatta och omaka ensemble framför sina låtar under bar himmel i en av världens vackraste städer. Filmen bär också på ett annorlunda perspektiv kring att lyckas i New York. Publiken får följa med upp på hustak, njuta av musik i gatugränder och alltihop går rakt in i hjärtat.