Rocketman

Elton Johns liv skildras i filmen Rocketman från 2019. Publiken får följa hur det gick till när han gick från okänd till världskänd. Titeln kommer från låten Rocket Man som skrevs 1972. Huvudrollen som Elton spelas av Taron Egerton.

Filmen inleds med att Elton dyker upp på ett AA-möte iklädd galna scenkläder och knasiga glasögon. Här börjar han berätta om sitt liv och alkoholmissbruket. På detta sätt återges berättelsen i ett antal återblickar. Från början hette Elton Reginald Dwight och han började spela piano redan som femåring. Föräldrarna är dock helt ointresserade både av honom och hans talang. När han träffar Bernie Taupin för första gången på ett event för låtskrivare föds en lyckad duo. De båda männen skrev flera hits tillsammans genom åren, varav en hel del återkommer i filmen på olika konserter och turnéer.

Filmen väcker förståelse för hur alkoholen fick fäste i artistens liv och hur musiken blev en ventil för att kunna hantera känslokalla föräldrar, homosexualitet, sexmissbruk, shoppingberoende, droger och ojämlika kärleksrelationer. Vägen till framgång har ett pris och publiken får till och med ta del av Eltons självmordsförsök. Överlag är denna rockbiografi både gripande och trovärdig samt bjuder på en återblick av historiska musikaliska ögonblick i en mångfacetterad karriär.