Njutning efter maten

Om du planerar en middag är det bra att också planera vad som ska komma efter den. När alla är mätta och belåtna och känner att de inte kan få ner en bit till. Då är det dags att sätta pricken över i och skapa riktigt nöjda gäster.

Kaffe och snus

Förr i tiden hade en måltid avrundats med en cigarr eller cigarett. Nu har vi dock ett alternativ som är betydligt bättre för hälsan: snus. Köp hem några blandade dosor Knox snus att bjuda på. Även om dina gäster inte är vanesnusare så är det idag väldigt många som ”festsnusar”. Tobak är en typisk njutning som passar väldigt bra tillsammans med kaffe och en avec och ger dina gäster något att göra innan det är dags för nästa punkt på agendan. Sätt gärna på någon lugn musik i bakgrunden så att dina gäster kan snusa, konversera och smälta maten medan du förbereder efterrätten.

Dessert

Efter snuspausen är det då dags för efterrätt. Planera den efter hur du planerat maten. Om du serverat tung mat, välj en lätt dessert. Och vice versa. Om ni ätit oxfile med bearnaisesås och pommes frites kanske en enkel glass med bär räcker. Om du däremot lagat något som inte fyller upp lika mycket kan du gå hårdare på sötsakerna. Om huvudrätten var gnocchi med sallad finns det mer plats för en riktigt mastig fransk chokladtårta. Till efterrätten serveras mer kaffe (eller te för de som föredrar det), samt gärna ytterligare någon avec eller ett dessertvin.